wtorek, 19 maja 2020

Warzywnik- jak zacząć

Mając do dyspozycji kawałek własnej ziemi, warto rozważyć założenie warzywnika.
Uprawa warzyw daje nie tylko plon, ale także niesamowite poczucie dumy z wlasnoręcznie zebranych warzyw. Początki bywają trudne, a nawet zniechęcające. 




Okazuje się jednak finalnie, że warto zainwestować swój czas i energię we własną amatorską uprawę, powie to z pewnością każdy kto ma warzywnik i smakuje własnych upraw. 

Musimy pamiętać, że dobry plon uzyskamy po uprzednim sumiennym przygotowaniu poszczególnych etapów zakładania warzywnika. 

Pierwsza najważniejsza sprawa to odpowiednie stanowisko, możliwie jak najdłużej nasłonecznione w ciągu dnia. Kolejny aspekt to odpowiednio przygotowana ziemia. Powinna być ona dobrze przekopana, spulchniona, odchwaszczona i pozbawiona wszelkich korzeni. Ziemię pod warzywnik dobrze przygotować z wyprzedzeniem, ale dla spóźnialskich, nawet dwa tygodnie wcześniej będzie wystarczające. 
Więcej o przygotowaniu gleby pod warzywnik pojawi się niebawem w odrębnym materiale. 

Jaki jest zatem klucz do sukcesu własnej uprawy warzyw? Otóż właściwe stanowisko, dobrze przygotowana ziemia, odpowiedni termin siewu/ wysadzenia sadzonek, dobre sąsiedztwo ( uprawa współrzędna), dokarmianie oraz podlewanie. Te wszystkie elementy to składowa powodzenia uprawy.
Rośliny chorują i wolno rosną, gdy są osłabione lub brakuje im składników odżywczych.

Dobra kondycja roślin gwarantuje nam dobre plony. 
Przygodę z uprawą dobrze zacząć od warzyw mało wymagających i stosunkowo odpornych. Własne doświadczenie podpowiada mi, że polecić zupełnym amatorom można uprawę:
ogórków, koperku, pietruszki naciowej, lubczyku ogrodowego, szczypiorku, rzodkiewki, fasoli karłowej.
Wysiane nasiona należy obficie podlać. Od momentu wysiania należy regularnie podlewać warzywnik. Po wykiełkowaniu warzyw pamiętajmy o odchwaszczaniu grządek oraz dokarmianiu roślin np. gnojówkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz