niedziela, 28 czerwca 2015

Naturalne preparaty wykorzystywane do walki ze szkodnikami

Ekologia staje się obecnie coraz bardziej zgłębianym tematem, rozpoczynając od technologii podążających za nurtem eko, aż po ekologię wprowadzaną do naszych ogrodów ozdobnych, bądź warzywnych. Najbardziej istotnym aspektem jest jednak zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku, a zatem nie popadanie w fanatyzm ekologiczny. Jeżeli jednak możemy wybrać skuteczny preparat naturalny, w zamian za środek chemiczny- warto to przemyśleć.





Osobiście jestem zwolennikiem stosowania preparatów własnej produkcji, gdyż mogę być wówczas bezpieczna o swoje zdrowie podczas wykonywania oprysków oraz „mieszkańców mojego ogrodu”, czyli naturalnych sprzymierzeńców w walce ze szkodnikami. Kolejnym walorem, który skłonił mnie do stosowania środków wytworzonych samodzielnie, jest wykorzystywanie ich w ogrodzie warzywnym. Nie jest dla mnie istotne, że rzodkiewka ma troszkę przygryzione liście, a marchewka nie ma kształtu jak w katalogach. Miałam przyjemność stosować naturalne preparaty zarówno w ogrodzie warzywnym, jak i ozdobnym. Efekt stosowanie ich jak dla mnie jest zadowalający i póki co nie zamierzam wracać do stosowania chemii (choć przyznam, że w czasach, gdy moje doświadczenie było znikome stosowałam środki chemiczne).

Dziś przedstawię kilka preparatów, które są pomocne w walce ze szkodnikami oraz chorobami roślin w ogrodzie. Początkowo ich wytworzenie zajmuje więcej czasu, jednak jak to mówią praktyka czyli mistrza- z czasem ich wytworzenie będzie bardzo łatwe i szybkie.

1. CZOSNEK



Wyciąg z czosnku

Do przygotowania wyciągu potrzebujemy 100 g czosnku. Ząbki obieramy, a następnie przeciskamy do przygotowanego pojemnika (np. wiaderko z przykrywką). Rozdrobniony czosnek zalewamy 5 l zimnej wody. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na 3 dni. Preparat stosujemy do opryskiwania roślin, bądź warzyw bez rozcieńczania. Środek możemy stosować na wszystkie części rośliny (łodygi, liście, pąki, kwiaty, owoce). WAŻNE: środek jest skuteczny tylko w przypadku regularnego stosowania.

Wyciąg z czosnku stosujemy do zwalczania m.in. mszycy, przędziorka, połyśnicy marchwianki. Dodatkowo wyciąg z czosnku zapobiega rozwojowi chorób grzybowych.
Polecam stosowanie tego preparatu do zwalczania mszyc np. na różach, które jak wiadomo nie lubią moczenia liści, gdyż to prowadzi bezpośrednio do rozwoju na ich liściach chorób grzybowych. Oprysk wywarem z czosnku stanowi doskonałe rozwiązanie- po pierwsze eliminujemy mszyce (zapach czosnku odstrasza te szkodniki), a po drugie zapobiegamy rozwojowi groźnych chorób. Jeżeli jednak zdecydujemy się na tę metodę zwalczania szkodników musimy wykonywać oprysk regularnie co 7-10 dni od wiosny do jesieni.


Gnojówka z czosnku

Gnojówki przygotowujemy w naczyniach drewnianych, szklanych, kamionkowych, bądź ostatecznie plastikowych, nigdy zaś nie robimy ich w pojemnikach wykonanych z metalu.
250 g czosnku obieramy i przeciskamy do pojemnika, a następnie zalewamy 5 l zimnej wody. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na ok. 2-3 tygodnie. Każdego dnia mieszamy raz dziennie zawartość pojemnika. Wyznacznikiem zakończenia fermentacji- sygnałem, że gnojówka jest już zdatna do użytku, jest brak pienienia się preparatu podczas mieszania. Preparat ten stosujemy rozcieńczony w proporcji  1 dawka preparatu : 20 dawek wody.
Przecedzoną gnojówkę z czosnku stosujemy do oprysków zapobiegających i zwalczających choroby grzybowe i bakteryjne na roślinach ozdobnych oraz warzywach (np. mączniak rzekomy, szara pleśń).

2. SKRZYP POLNY


Wywar

250 g posiekanego skrzypu umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą (2,5 l). Następnie odstawiamy pojemnik na 24 h. Następnie garnek stawiamy na ogień i gotujemy przez 30 min (od momentu zagotowania). Po 30 min garnek z preparatem odstawiamy do wystudzenia. Przecedzony wywar stosujemy do oprysku rozcieńczony z wodą w proporcji 1:5. Oprysk ze skrzypu polnego możemy wykonywać na wszystkie części rośliny.

Gnojówka

500 g posiekanego skrzypu zalewamy 5 l zimnej wody i odstawiamy w zamkniętym pojemniku na ok. 14 dni. Każdego dnia preparat mieszamy raz dziennie. Gdy podczas mieszania płyn już się nie pieni – wówczas gnojówka jest już gotowa. Gnojówkę stosujemy do podlewania roślin, rozcieńczając ją wodą w proporcji 1 dawka gnojówki : 20 dawek wody.

Środki ze skrzypu polnego zapobiegają rozwojowi chorób grzybowych oraz dostarczają roślinom wielu cennych składników odżywczych podczas nawożenia. Można również stosować opryski ze skrzypu do zwalczania chorób grzybowych oraz szkodników (np. przędziorek, mszyca).

3. POKRZYWA



4. KAWA (fusy z kawy)




Jeżeli ktoś z naszych domowników pija kawę, warto gromadzić fusy. Dlaczego ? Kawa jest doskonałym materiałem do zakwaszania gleby, jak również wzbogaca glebę w ogrodzie i dostarcza roślinom azotu. Jakie jeszcze korzyści płyną z stosowania kawy w ogrodzie ? Skutecznie odstrasza mrówki (które często transportują na rośliny mszyce, które to produkują dla nich spadź). Fusy stosujemy jednak tylko pod rośliny, które uprawiamy w podłożu o zakwaszonym odczynie. Ponadto w połowie sierpnia zaprzestajemy stosowania fusów z kawy, by rośliny mogły przygotować się do okresu spoczynku. Nie przesadzamy również z dawką fusów pod daną roślinę (bierzemy pod uwagę wielkość krzewu, jego wiek i wymagania związane z nawożeniem). Bezpieczną dawką jest ok. 150-250 ml fusów pod 5 letni krzew róży, podawane raz na 3-4 tygodnie.

2 komentarze:

  1. te porady z całą pewnością mogą przydać się w ogrodzie :)
    Pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą pomocne w ogrodowym zaciszu :) Polecam tylko sprawdzone metody, więc nie obawiam się o ich skuteczność - trzeba jedynie stosować je regularnie ;)) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń