sobota, 27 czerwca 2015

Dwie metody wykorzystania pokrzywy zwyczajnej

Naturalny nawóz oraz środek do zwalczania szkodników


Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) stanowi doskonały materiał do sporządzania naturalnych preparatów, wykorzystywanych zarówno w ogrodzie ozdobnym jak i warzywnym.  Pokrzywa jest polecana do sporządzania naturalnych specyfików ze względu na zawarte w niej cenne składniki np. azot i fosfor. Stanowią one obok potasu podstawowe pierwiastki odżywiające rośliny. Azot pobudza rośliny do wzrostu, zaś fosfor odpowiada za prawidłowy rozwój ich korzeni.



Gnojówka z pokrzywy


Jest to najbardziej znana metoda na wykorzystanie pokrzywy. Gnojówka stanowi bardzo dobrej jakości naturalny nawóz, który dostarcza roślinom cennych składników pokarmowych i odżywczych.

Receptura na gnojówkę z pokrzywy

0,5 kg świeżo zebranych pokrzyw rozdrabniamy sekatorem do przygotowanego pojemnika. Następnie do pojemnika dodajemy 5 l zimnej wody. Tak przygotowana gnojówka „dojrzewa” ok. 12-14 dni.
Pojemnik nakrywamy pokrywką. Ważnym elementem jest umożliwienie dostępu powietrza do pojemnika, wobec czego robimy w pokrywce kilka małych otworków, bądź delikatnie uchylamy pokrywkę. Każdego dnia należy dobrze przemieszać zawartość pojemnika. Gdy gnojówka przybierze już ciemną barwę i przestanie się burzyć, przecedzamy ją. 

Uzyskany płyn to nasz naturalny nawóz, zaś pozostałe resztki pokrzywy możemy wykorzystać w ogrodzie do ściółkowania gleby. Gotową gnojówkę stosujemy do podlewania roślin w ogrodzie ozdobnym i warzywnym rozcieńczając ją wodą. 

Stosunek rozcieńczenia to 1 dawka gnojówki : 20 dawek wody


Odwar (wyciąg) z pokrzywy


Drugim sposobem na wykorzystanie pokrzywy jest odwar, który może posłużyć w ogrodzie jako nawóz dolistny, bądź środek przeciwko szkodnikom (np. mszyce).

Receptura na odwar z pokrzywy

0,25 dag pokrzywy siekamy do garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody, po czym odstawiamy całość na 24 h. Następnie garnek z zawartością musimy przegotować. Wyciąg gotujemy na wolnym ogniu, przez 30 min - od momentu zagotowania. Następnie studzimy preparat, po czym nadaje się do użycia po odpowiednim rozcieńczeniu.

Stosunek rozcieńczenia to 1 dawka wyciągu : 10 dawek wody


Odwary sporządzamy raczej w niewielkiej ilości z uwagi na ich szybką fermentację, a wówczas należy  rozcieńczać taki specyfik w proporcji jak gnojówkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz